Analýza plazmidu obsahujícího gen etb a studium jeho role v produkci exfoliativního toxinu B u Staphylococcus aureus - Svobodová, Karla, 1986- (2011)
Cílem práce byla molekulární charakterizace etb-pozitivních plazmidů 10 vybraných kmenů Staphylococcus aureus izolovaných v České republice. Při řešení diplomové práce byla využita metoda REAP, PCR, klonování a bioinformatická analýza naklonované sekvence plazmidové DNA. Výsledky prokázaly, že se v souboru studovaných kmenů S. aureus vyskytují 4 různé typy etb-pozitivních plazmidů, z nichž jeden typ je četnější. Samotné kmeny se od sebe genotypově lišily a nelze je označit za členy jediného klonu.