Cytogenetické vyšetření pacientů s B-chronickou lymfatickou leukémií ve stimulovaných lymfocytech - Ďurechová, Kristina (2011)
Specifické chromosomové změny, které jsou pravidelně nacházeny u pacientů s CLL, patří mezi významné prognostické faktory umožňující předvídat průběh nemoci pacienta. Hlavní metodou používanou k detekci těchto chromosomových změn je metoda FISH prováděná na interfázních jádrech lymfocytů. Klasická cytogenetická analýza, která vyžaduje lymfocyty v mitotické fázi cyklu pro sestavení karyotypu lymfocytu, je u pacientů s CLL problematická kvůli nízké proliferační schopnosti maligních lymfocytů in vitro. Tato práce se zaměřuje na ověření vhodnosti interleukinu 2 a oligonukleotidu DSP30 jako stimulantů pro navození dělení maligních B-lymfocytů podle metody publikované Dickerem et al. (2006). Kultivací periferní krve pacientů s těmito stimulanty se podařilo získat metafázní buňky ke stanovení karyotypu lymfocytu u 164 pacientů z celkového souboru 200 pacientů (82,0 %). U 137 z těchto 164 pacientů (83,5 %) byly nalezeny chromosomové změny, přičemž kromě čtyř nejčastěji detekovaných abnormalit