Vývoj a testování nových způsobů elektrochemického značení DNA a jejich využití v hybridizační analýze - Špaček, Jan, 1986-; Havran, Luděk; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
V této práci jsem testoval v nově syntetizované elektrochemické značky s alkylthiolovou skupinou, jejich enzymatickou inkorporaci do řetězce DNA a jejich elektrochemické vlastnosti. Dále jsem zjistil, že je možné využít nitro- skupinu ke značení bází DNA, tyto báze enzymaticky inkorporovat do DNA a pomocí elektrochemických metod provést jejich detekci. Takto připravená DNA je možná využít pro detekci hybridizace syntetických oligonukleotidů, případně k hybridizaci celogenomové DNA, prostřednictvím metody, kterou jsem za tímto účelem vyvinul.
In this diploma work I tested newly synthesized alkylthiol- labels, designed for DNA labeling and electrochemical detection. I succeeded in enzymatic incorporation of these labels and found some interesting interfacial properties of those labels. I also presented DNA labels with nitro- group, their electrochemical properties and their ability to be enzymticaly incorporated to DNA. I concluded that those labels can be used for hybridization detection of synthetic oligonucleotides and developed a new method for whole genome hybridization, which utilize enzymatical incorporation of such labels.
Vedoucí práce: Luděk Havran
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: hybridizace nukleových kyselin; molekulární elektrochemie; molecular electrochemistry; Nucleic Acid Hybridization; diplomové práce; master's theses