Cytogenetická a molekulárně-cytogenetická analýza chromosomových aberací u dětských pacientů s diagnózou non-Hodgkinův lymfom - Némethová, Veronika (2011)
Malígne lymfómy sú po leukémiach a mozgových tumoroch tretím najčastejším nádorovým ochorením u detí. Non-Hodgkinské lymfómy (NHL) predstavujú rôznorodú skupinu neoplázií vychádzajúcich z lymfocytov radu B alebo T a patria k najrýchlejšie rastúcim nádorom vôbec. Odbor cytogenetika významne napomáha k diagnóze a identifikácii opakujúcich sa chromozómových prestavieb pri hematologických malignitách, čo je základnou podmienkou pre identifikáciu génov zahrnutých v patogenéze lymfómov. V tejto práci sa optimalizovala kultivácia lymfómových buniek a následne sa vyšetrili vzorky tumoru a kostnej drene 21 pediatrických pacientov s NHL pomocou cytogenetických a molekulárno-cytogenetických metód. Aj keď bol vyšetrovaný súbor vzoriek malý, identifikované chromozómové abnormality sa podarilo využiť k bližšej charakterizácii malígnych lymfómov a k zisteniu vplyvu prognosticky významných genetických zmien na klinický stav detských pacientov.