Logické a fyzikální aplikace ortosvazů - Cícha, Tomáš (2011)
Práce se zabývá studiem svazů, které vznikají jako algebraické reprezentace logik kvantově-mechanických systémů. Ukazuje se, že těmito svazy jsou množiny podprostorů Hilbertových prostorů a tyto tvoří podtřídu třídy ortosvazů. Prezentovány jsou zde především výsledky, kterých bylo dosaženo ve snaze nalézt úplný popis této podtřídy v jazyce teorie svazů. Na příkladech je naznačeno, jak lze pomocí abstraktních kvantových logik popisovat kvantově-mechanické fyzikální systémy.