Dopady společné zemědělské politiky EU na možnosti rozvoje zemědělství kraje Vysočina - Svobodová, Hana, 1982- (2010)
Úroveň zemědělství v kraji Vysočina je do jisté míry předurčena jeho geografickou polohou, která pak v souladu s přírodními podmínkami poskytuje jen průměrné předpoklady pro zemědělskou výrobu. Od sousedních regionů se kraj odlišuje členitostí území, vyšší nadmořskou výškou či řídkým osídlením. Přes nepříznivé podmínky pro zemědělskou výrobu však zaměstnanost v zemědělství výrazně převyšuje průměr ČR. Stejně tak je tomu i u procenta zornění. Specifičnost kraje se projevuje i specifickými dopady společné zemědělské politiky na agrární sektor. V roce 2004, kdy vstoupila Česká republika do Evropské unie (EU), zároveň přijala i pravidla společné zemědělské politiky EU, která přinesla českému zemědělství řadu změn, a to jak pozitivních, tak i negativních. Toto rozšíření mělo znamenat rozšíření trhu, nárůst konkurence, výzvu k dosahování nových vyšších standardů a bezpečnosti zboží či ochranu životního prostředí. Analýza situace v agrárním sektoru před i po vstupu do EU a výsledky dotazníkov