Institucionální a finanční determinanty fungování systému veřejného zdravotního pojištění a jejich vliv na existenci deficitů - Zigová, Zuzana (2011)
Disertační práce je zaměřená na problematiku finanční bilance systému veřejného zdravotního pojištění v České republice. Cílem práce je identifikovat na pozadí analýzy vývoje právního a institucionálního prostředí faktory, které se podílely na vzniku deficitu a kumulaci dluhu systému veřejného zdravotního pojištění v ČR a analyzovat jejich váhu. Výzkumnou otázkou je ověření předpokladu, zda za hlavní příčinu vzniku a kumulace deficitu lze považovat bezprostřední kroky vlády v oblasti úhrad za zdravotní péči. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se zabývá teoretickými východisky k financování zdravotní péče a deficitu. Ve druhé kapitole je popsán vývoj v oblasti veřejného zdravotního pojištění v ČR od roku 1991 včetně analýzy relevantní legislativy. Třetí kapitola je věnována úhradovým mechanismům používaným ve sledovaném období v ČR. Čtvrtá kapitola obsahuje analýzu hospodaření zdravotních pojišťoven v letech 1998-2008 s použitím regresní analýzy. Pátá, závěrečná kapitola