Odhad parametrů jednoduchých modelů neuronu - Rajdl, Kamil; Lánský, Petr; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2011)
Tématem této diplomové práce je odhad parametrů jednoduchých modelů neuronu. Práce se skládá z pěti kapitol. Obsahem první kapitoly jsou základní pojmy a metody teorie odhadu. V druhé kapitole jsou definovány vybrané náhodné procesy a odvozeny jejich vlastnosti. Pomocí těchto procesů jsou ve třetí kapitole vytvořeny jednoduché modely posloupnosti neuronových impulsů. Čtvrtá kapitola se zabývá odhady parametrů těchto modelů. V závěrečné, páté, kapitole je porovnána efektivita vybraných odhadů na simulovaných neuronálních datech.
Estimation of the parameters in simple neuronal models is the topic of this thesis. It consists of five chapters. The basic concepts and methods of estimation theory are summarized in the first chapter. Selected random processes are defined and some of their properties are derived in the second chapter. Simple models of sequence of neuronal impulses are created with using these processes in the third chapter. Some estimators of parameters of these models are created in the fourth chapter. The effectivity of selected estimators is compared on simulated neuronal data in the last, fifth, chapter.
Vedoucí práce: Petr Lánský
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: neurony; simulační modely; stochastické procesy; teorie odhadu -- metody; estimation theory -- methods; estimation theory; neurons; simulation models; stochastic processes; diplomové práce; master's theses