Topologie na svazových efektových algebrách - Filakovský, Marek (2011)
Cílem práce je popis základních vlastností topologií na svazových efektových algebrách s důrazem na případ archimedovských efektových algeber. V Úvodu jsou definovány důležité pojmy z teorie svazů. V druhé části textu jsou prezentovány dva ekvivalentní přístupy k definici order--topologie $τ_o$ na svazech pomocí sítí a filtrů a tato ekvivalence je poté dokázána. Závěr práce je potom věnován studiu order--topologie $τ_o$, intervalové topologie $τ_i$ a topologie $τ_{φ}$ na uspořádaných strukturách, zejména de Morganových svazech a archimedovských svazových efektových algebrách. Hlavním výsledkem práce je popis ekvivalentních podmínek, za kterých spolu námi zavedené topologie na atomické archimedovské efektové algebře splývají.