Možnosti ovlivnění kognitivního výkonu depresivních pacientů pomocí repetitivní transkraniální magnetické stimulace - Černík, Michal, 1979- (2011)
Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS) je již několik let úspěšně využívána k léčbě deprese, o jejím vlivu na kognitivní výkon depresivních pacientů toho však zatím mnoho nevíme. Rozhodli jsme se zkoumat vliv třítýdenní léčby deprese pomocí rTMS (vysokofrekvenční stimulace aplikovaná na levý dorsolaterální prefrontální kortex) na kognitivní výkon léčených pacientů. Komplexní baterií neuropsychologických testů bylo před léčbou a po léčbě vyšetřeno celkem 35 pacientů s diagnózou unipolární deprese, z toho 14 pacientů bylo léčeno rTMS a 21 pacientů klasickými antidepresivy. Do výzkumu byli zahrnuti pouze muži. Porovnali jsme kognitivní výkon pacientů léčených rTMS před léčbou a po léčbě, dále jsme srovnávali výkon pacientů léčených rTMS s výkonem pacientů léčených klasickými antidepresivy a nakonec jsme posuzovali, zda nalezené statisticky významné změny výkonu jsou také klinicky významné. Při srovnání výkonu v jednotlivých testech před léčbou a po léčbě rTMS jsme nalezli