Energetické nápoje - Hortová, Kateřina (2011)
Energetické nápoje jsou významnou komoditou na trhu s nealkoholickými nápoji. První část teoretické práce je věnována jednotlivým sloţkám energetických nápojů a jejich reakcím na lidský organismus. Energetické nápoje jsou dále posuzovány při fyzické a psychické zátěţi, sledována je bezpečnost energetických nápojů, jejich neţádoucí účinky a vztah k vybraným onemocněním. Následuje část, která důkladně rozebírá vztah mezi energetickými nápoji a alkoholem. Závěr teoretické části je věnován společenské roli energetických nápojů, jejich spotřebě a reklamě. Praktická část analyzuje konzumaci energetických nápojů a informovanost spotřebitelů o nich. Bylo provedeno dotazníkové šetření pomocí webového dotazníku. Výsledky praktické části v souladu s předpoklady teoretické části potvrzují rostoucí význam konzumace energetických nápojů.