Vztah polymorfizmu MHC genů a diverzity společenstev mnohobuněčných parazitů v populacích druhu Squalius cephalus (L.) z vybraných evropských povodí - Seifertová, Mária (2011)
Studium hostitelsko-parazitických vztahů je úzce spjato s pochopením interakcí mezi hostiteli a parazity během relativně dlouhého evolučního a relativně krátkého ekologického času. Hlavními cíli předložené dizertační práce bylo (1) testování biogeografických hypotéz druhové diverzity mnohobuněčných parazitů, (2) studium fylogeografie hostitelského druhu (studium interakcí hostitel-parazit v prostorovém kontextu), (3) analýza struktury, diverzity a evolučních mechanizmů funkčních MHC IIB genů a (4) analýza vztahu mezi MHC IIB geny a parazitizmem (studium interakcí hostitel-parazit na molekulární úrovni). Modelovým hostitelem všech studií byla sladkovodní kaprovitá ryba jelec tloušť, Squalius cephalus (Linnaeus, 1758), charakterizovaná širokým areálem rozšíření, komplexní evoluční historií a bohatou parazitofaunou. Bylo analyzováno 15 populací jelce tlouště z téměř celého areálu jeho rozšíření v Evropě. Populace v okrajových oblastech distribuce jelce tlouště vykazovaly nižší hodnoty div