Faktory ovlivňující kvalitu života dialyzovaných pacientů - Loubková, Renata; Živorová, Renata; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2011)
V bakalářské práci se zabývám faktory ovlivňujícími kvalitu života dialyzovaných pacientů. Cílem práce bylo zjistit, jak dialyzovaní pacienti vnímají pravidelnou návštěvnost hemodialyzačního střediska a jaká omezení život na dialýze přináší. V teoretické části je rozebírána historie dialýzy, nejčastější příčiny selhání ledvin. V kapitole popisující nejčastější faktory ovlivňující kvalitu života je popisována i sesterská problematika péče o dialyzované pacienty, dále jsou rozebírány způsoby a možnosti cestování dialyzovaných pacientů. Jedna z kapitol se také zabývá cévním přístupem a péčí o něj. A poslední kapitola je věnována dietním opatřením pacientů na dialýze. Praktická část je podložena výsledky dotazníkového šetření provedeného na čtyřech dialyzačních střediscích u hemodialyzovaných pacientů. Pomocí tabulek a grafů jsou znázorněna data vyjadřující výsledky dotazníkového šetření.
In my bachelor thesis I deal with factors affecting life quality of dialysis patiens. The target was to find out how dialysis patiens are limited by the regular renal replacement therapy. History of dialysis, the most common causes of the kidney failure are discussed in the theoretical part. Nurse concerning the care of dialysis patiens, travel options of dialysis patients are described in the chapter named factors affecting quality of life. One of the chapters also deals the care of vascular entry. And the last chapter is devoted to a diet of dialysis patiens. The Practical part is based on results of a questionnaire completed by dialysis patiens in four dialysis centres. Data resulting from the questionnaire are illustrated by tables and graphs.
Vedoucí práce: Renata Živorová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: dialýza ledvin; kvalita života; Quality of Life; Renal Dialysis; bakalářské práce