Faktory ovlivňující kvalitu života dialyzovaných pacientů - Loubková, Renata (2011)
V bakalářské práci se zabývám faktory ovlivňujícími kvalitu života dialyzovaných pacientů. Cílem práce bylo zjistit, jak dialyzovaní pacienti vnímají pravidelnou návštěvnost hemodialyzačního střediska a jaká omezení život na dialýze přináší. V teoretické části je rozebírána historie dialýzy, nejčastější příčiny selhání ledvin. V kapitole popisující nejčastější faktory ovlivňující kvalitu života je popisována i sesterská problematika péče o dialyzované pacienty, dále jsou rozebírány způsoby a možnosti cestování dialyzovaných pacientů. Jedna z kapitol se také zabývá cévním přístupem a péčí o něj. A poslední kapitola je věnována dietním opatřením pacientů na dialýze. Praktická část je podložena výsledky dotazníkového šetření provedeného na čtyřech dialyzačních střediscích u hemodialyzovaných pacientů. Pomocí tabulek a grafů jsou znázorněna data vyjadřující výsledky dotazníkového šetření.