Změny akomodační šíře v závislosti na věku a refrakčních vadách - Morávek, Petr (2011)
Práce se zabývá měřením akomodační amplitudy v závislosti na věku a zjišťováním akomodační amplitudy v závislosti na refrakčních vadách. Teoretická část diplomové práce se věnuje anatomii jednotlivých očních struktur podílejících se na procesu akomodace a konvergence, představují Gullstrandův model lidského oka, jednotlivé refrakční vady a možné vztahy mezi akomodací a refrakcí oka. Výzkumná část se zabývá závislostí akomodační amplitudy na věku a akomodační amplitudou v závislosti na refrakčních vadách fyziologicky zdravé populace jedinců v určeném věkovém rozmezí. Výsledky práce jsou porovnány s výsledky Duanovy studie.