Fyzikální princip stenopeického otvoru, jeho využití v oftalmologii - Mencák, Jiří (2011)
Součástí ukončení magisterského studia je diplomová práce, která se skládá z části teoretické a výzkumné. V tomto případě je hlavním tématem stenopeický otvor. Je zde popsán nejen z fyzikálního hlediska, ale i oftalmologického. Na toto téma v našich zemích dosud nebyla vypracována žádná komplexní práce. Mělo by se tedy jednat o souhrn informací týkajících se této pomůcky a jejího užití. V začátcích diplomové práce je popsán rozdíl mezi stenopeickou štěrbinou, otvorem a clonou. Dále je zde pojednáno o fyzikálním principu, kde je popsána i camera obscura. V krátkosti tu je zmínka o refrakčních vadách. Obsáhlejší kapitolou pak je oční patologie ve spojení s užitím tohoto otvoru. Je zde pomyšleno i na užití v kontaktologii. Ve výzkumné části jsou stanoveny hypotézy a popsán postup měření u vyšetřovaných osob. Jsou tam uvedená statistická data a jejich zpracování v grafech. Závěrem je shrnutí hypotéz a jejich vyhodnocení.