VPMD - projevy, příčiny, prevence - Sehnalová, Ivana (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou věkem podmíněné makulární degenerace a jejími projevy, příčinami a prevencí. Teoretická část se zaměřuje na anatomii sítnici a fyziologii vidění. Následně obsahuje souhrnný přehled o VPMD zahrnující epidemiologii, jednotlivé typy, vyšetřovací metody a možnosti terapie. Praktická část zkoumá odpovědi pacientů s diagnózou věkem podmíněné makulární degenerace na strukturovaný soubor otázek. Analýza získaných odpovědí představuje informace o nejčastějších projevech, příčinách a preventivních opatření makulární degenerace u zkoumaného souboru pacientů.