Metody měření kvality parametrů brýlových čoček - současné technické možnosti a skutečnost - Vrubel, Martin, 1986- (2011)
Diplomová práce nese označení Metody měření kvality parametrů brýlových čoček - současné technické možnosti a skutečnost. Člení na teoretickou a výzkumnou část. Sama teoretická část je tématicky rozdělena. V první polovině se práce věnuje popisu parametrů brýlových čoček. Hlouběji se zabývá parametry, jež jsou relevantní při měření parametrů čoček, včetně jejich vzájemné závislosti a toho, čím ovlivňují vlastnosti brýlové čočky. Dále jsou popsány mezinárodní normy kvality. V druhé polovině teoretické části se práce zaměřuje na přístroje, jimiž se jmenované parametry kontrolují a to od základních až po technologicky velmi náročné. Výzkumná část práce se zaměřuje na současný trend, kdy je estetické hledisko brýlových čoček upřednostněno nad konstrukčními standardy. Výzkum se snažil ověřit, zdali současně vyráběné brýlové čočky splňují teoretické standardy pro konstrukci brýlových čoček. Druhá část výzkumu se věnovala automatickým digitálním fokometrům a jejich přesnosti měření.