Srovnání metod optické a ultrazvukové biometrie - Biolková, Martina; Synková, Monika; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2011)
Tato práce si klade za cíl srovnat ultrazvukovou a optickou metodu měření axiální délky oka. V teoretické části práce je vysvětlen princip ultrazvukových metod, jejich použití a nastavení vedoucí ke správným výsledkům. Stejně tak je popsán princip optické biometrie a srovnány jejich výhody a nevýhody v určitých klinických situacích. Naměřené biometrické hodnoty se používají ve vzorcích pro výpočet optické mohutnosti intraokulární čočky. Vývoj vzorců, jejich rozdělení a stanovení optické mohutnosti je popsáno v závěru teoretické části. Výzkumná část srovnává ultrazvukovou a optickou metodu měření axiální délky středně a výrazně dlouhých očí v závislosti na pooperačním refrakčním stavu oka.
This work aims to compare the ultrasonic and optical methods of measuring the axial lenght of the eye. The theoretical part explains the principles of ultrasonic methods, their use and settings leading to correct results. It is also described the principle of optical biometry and compared their advantages and disadvantages in certain clinical situations. The measured values of biometrics are used in formulas to calculate the optical power of intraocular lenses. Development of formulas, their distribution and determination of optical power is described at the end of the theoretical part. Research section compares ultrasonic and optical methods of measuring the axial length of the middle and long eye in depending on the postoperative refractive state of the eye.
Vedoucí práce: Monika Synková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: axiální délka oka; biometrie; interferometrie; nitrooční čočky; Biometry; Interferometry; Lenses, Intraocular; diplomové práce