Srovnání metod optické a ultrazvukové biometrie - Biolková, Martina (2011)
Tato práce si klade za cíl srovnat ultrazvukovou a optickou metodu měření axiální délky oka. V teoretické části práce je vysvětlen princip ultrazvukových metod, jejich použití a nastavení vedoucí ke správným výsledkům. Stejně tak je popsán princip optické biometrie a srovnány jejich výhody a nevýhody v určitých klinických situacích. Naměřené biometrické hodnoty se používají ve vzorcích pro výpočet optické mohutnosti intraokulární čočky. Vývoj vzorců, jejich rozdělení a stanovení optické mohutnosti je popsáno v závěru teoretické části. Výzkumná část srovnává ultrazvukovou a optickou metodu měření axiální délky středně a výrazně dlouhých očí v závislosti na pooperačním refrakčním stavu oka.