Vliv změny denzity oční čočky na zrakovou ostrost - Honcová, Pavlína, 1992- (2011)
Tato diplomová práce se zabývá změnou zrakové ostrosti, která bývá ovlivněna onemocněním kataraktou, kdy se oční čočka kalí a hodnota její denzity se zvyšuje. Zkalená oční čočka absorbuje určité množství procházejícího světla a menší množství světla se tak dostane až na sítnici. Teoretická část diplomové práce pojednává komplexně o vlastnostech, funkcích a možných patologiích oční čočky. Začátek diplomové práce je věnován popisu anatomických, fyziologických a biochemických vlastností oční čočky. Poté je zde velká kapitola věnována kataraktě, její etiologii, epidemiologii, příznakům a rozdělení na různé typy, které jsou zde blíže popsány. Výzkum je věnován zkoumání vlivu denzity oční čočky na zrakovou ostrost do dálky a porovnávání velikostí hodnot denzit očních čoček mezi vybranými skupinami pacientů.