Srovnání pachymetrických změn rohovky u kontinuální aplikace hydrogelových a silikonhydrogelových kontaktních čoček - Hajdová, Iveta (2011)
Tato diplomová práce se zabývá zkoumáním vlivu kontinuálního nošení kontaktních čoček na metabolismus a přívod kyslíku rohovce. Cílem je srovnání pachymetrických změn rohovky u kontinuální aplikace hydrogelových a silikonhydrogelových kontaktních čoček. Teoretická část práce nejprve vysvětluje fyziologii rohovky a význam prekorneálního slzného filmu. Dále jsou zmíněny vlastnosti a materiály kontaktních čoček, důležité nejen pro kontinuální nošení, jehož zásady a komplikace jsou v práci popsány. Možnostmi měření tloušťky rohovky se zabývá poslední kapitola teoretické části. V praktické části jsou vysloveny tři hypotézy, které vedou ke srovnání vlivu dvou fyzikálně odlišných materiálů kontaktních čoček, silikonhydrogelu a hydrogelu.