Monarchie slezských Jindřichů (1201-1290) - Bar, Přemysl, 1979- (2010)
Termín „Monarchie slezských Jindřichů“ bývá používán zejména v polské historiografii, která jím označuje expanzivní politiku slezských vévodů Jindřicha I. Bradatého a jeho syna Jindřicha II. Pobožného. Disertace se věnuje otázce, zda používaný termín je oprávněný a zda skutečně vystihuje politiku slezských vévodů. Autor se při tom nezaměřuje pouze na vládu zmiňovaných vévodů, ale rovněž jejich potomků až do roku 1290, kdy zemřel vratislavský vévoda a vládce Krakova Jindřich IV. Probus. Výzkum politických postojů slezských vévodů ve 13. století probíhal na základě analýzy jejich právních nároku na vrchní vládu v Polsku, panovnické titulatury, fundační činnosti, královské ideologie a slezské středověké historiografie