Diagnostika Clostridium difficile a jeho výskyt ve FN Brno - Brabencová, Sylva (2011)
Anotace Tato práce se zabývá možnostmi diagnostiky bakterie Clostridium difficile, která se díky produkci toxinů velmi významně v posledních letech podílí na vzniku průjmů až pseudomembranózní kolitidy. Onemocnění se šíří jako nozokomiální nákaza a úzce souvisí s dlouhodobým užíváním antibiotik. Práce dále zpracovává statistické údaje o četnosti výskytu tohoto onemocnění ve FN Brno za období 3 měsíců v roce 2010 a v průběhu posledních let a srovnává je s literárními údaji. V obecné části se zabývá vlastnostmi rodu Clostridium, strukturou a funkcí toxinů Clostridium difficile, dále nemocemi a komplikacemi způsobenými účinkem toxinů klostridia, kultivací a principy diagnostických metod pro stanovení C. difficile a léčbou nemocí vyvolaných touto bakterií. V praktické části jsou uvedeny pracovní postupy nejpoužívanějších metod prováděných rutině v laboratořích a již zmíněné statistické údaje o četnosti výskytu.