Porovnání výskytu patogenů z dolních dýchacích cest u pacientů s pneumonií hospitalizovaných a z komunity - Mazlová, Hana; Juránková, Jana; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Cílem mé bakalářské práce bylo porovnání patogenů z dolních cest dýchacích u pacientů s pneumonií hospitalizovaných a z komunity. V mé práci jsem se zabývala především průkazem (kultivací, mikroskopií)bakterií, které jsem získala ze vzorku sputa. Sledovala jsem rozdílnost v osídlení bakteriemi u pacientů z komunity a hospitalizovaných. Moje práce mě přivedla k závěru, že variabilita u těchto typů pacientů opravdu existuje. A že i přes veškerá preventivní opatření, se nozokomiální nákazy neustále vyskytují. Člověk je součástí přírody jak živé tak i neživé. Vše má zde své místo a význam. Musíme brát mikroorganismy jako živé bytosti, které potřebují pro svůj život řadu faktorů. Jsou schopny tedy metabolizovat a projevovat se životními funkcemi. Toho mikrobiologie využívá a dokáže tak diagnostikovat původce onemocnění.
Aim of baccalaureate work was comparison pathogens from lower ways breathing in patients with pneumonia hospitalized and with patients from community. In my work I am deal with above all cartificate (cultivation, microscopy) bacteria that the am got from sample sputum. Followed am distinctness in settlement bacterias in patients from community and hospitalized patients. My work bringed me close to that the variability near these types inmates really there has been.A that also over all precautionary measures, nozokomialni infection all the time occur. Man is part of nature life and also lifeless. Everything has here his place and meaning. We have to take micro-organisms like guick beings with they need for its life some factors. They are able metabolise and express themselfs with living functions. This can microbiology use and diagnose the originator of the illnes.
Vedoucí práce: Jana Juránková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: hospitalizovaní; charakteristiky bydlení; infekce spojené se zdravotní péčí; pneumonie; sputum; hospitalized patients; Residence Characteristics; Cross Infection; Pneumonia; Sputum; bakalářské práce