Reaktivní sloučeniny kyslíku, fysiologické a patologické aspekty - Šmardová, Lenka (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá reaktivními sloučeninami kyslíku (dále jen ROS), které hrají důležité role v lidské fyziologii a patologii. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o ROS, jejich vzniku, fyziologii a patologii. Svými fyziologickými účinky mohou usmrcovat bakterie a v malém množství působí jako signální molekuly. V lidském těle působí též patologicky. Dokáží atakovat a poškozovat lipidy, bílkoviny a DNA a tím se podílet na vzniku onemocnění. Před ROS se můžeme chránit, slouží k tomu antioxidační systém, který je schopný volné radikály v našem těle eliminovat. V praktické části ověřuji metodu pro chemiluminiscenční stanovení peroxidu vodíku na přístroji luminometr Sirius od firmy Berthold.