Metabolismus metylglyoxalu a jeho význam za normálních a patologických stavů - Janochová, Helena (2011)
Bakalářská práce je přehledem dostupných poznatků o metylglyoxalu. Zabývá se jeho vlastnostmi, metabolismem a interakcemi s proteiny a nukleovými kyselinami. Jsou zde uvedeny některé patologické stavy spojované s metylglyoxalem i jeho možné prospěšné vlivy. Praktická část se zabývá stanovením metylglyoxalu pomocí fotometrie a vysokoúčinné kapalinové chromatografie s využitím 2,4-dinitrofenylhydrazinu a o-fenylendiaminu jako derivatizačních činidel.