NO, jeho metabolismus, účinky, funkce a stanovení - Bušová, Markéta (2011)
Oxid dusnatý hraje v lidském organismu důležitou roli. Svoji funkci má na úrovni téměř všech systémů. V teoretické části bakalářské práce se zabývám shrnutím dosavadních poznatků o oxidu dusnatém. Rozebírám jeho metabolismus u prokaryot, eukaryot a s tím související syntázy oxidu dusnatého, fyziologické a patofyziologické funkce a jeho reaktivitu. V další části se zabývám donory oxidu dusnatého, které jsou velmi důležité při stavech, kdy je oxidu dusnatého v organismu nedostatek. V poslední části teoretické části shrnuji možnosti jeho detekce. Popisuji přímé i nepřímé stanovení oxidu dusnatého a jeho metabolitů. Součástí praktické části bylo vyzkoušet si techniku detekce metabolitů oxidu dusnatého chromatograficky pomocí HPLC a sledování kinetiky rozkladu donoru NO pomocí HPLC a spektrofotometricky.