"Malý" retribuční dekret v Ostravě 1945-1948 - Chrobáková-Lněničková, Andrea (2009)
Disertační práce „Malý“ dekret v Ostravě 1945-1948 se skládá ze dvou částí: první - popisná - se pokouší detailně zmapovat postavení, fungování a mechanismy „malého“ dekretu v retribučním soudnictví a tato teoretická východiska pak konfrontovat s retribuční praxí. Za tím účelem autorka analyzovala spisový materiál trestní nalézací komise v Ostravě (druhá část práce) a konfrontovala jej s retribuční teorií. Nemalá pozornost je věnována i definici pojmu kolaborace: autorka nabízí nejen přehled stavu bádání, ale také polemiku s ním a vlastní východiska k závazné definici