Kvalita spánku a seniorský věk - Koditková, Ilona (2011)
Diplomová práce v teoretické části zahrnuje pohled na seniorský věk jako celek. Charakterizuje geriatrické syndromy a specifika onemocnění typická pro vyšší věk. Dále je popsána fyziologie spánku, jeho význam a nejčastější poruchy včetně poruch spánku typických pro seniory. Následuje popis vyšetřovacích metod a léčby poruch spánku. Praktická část je tvořena z provedeného jednorázového průřezového šetření kvality spánku seniorů v regionu Ústí nad Orlicí. Průzkum sledoval poruchy spánku seniorů v souvislosti s jejich denními aktivitami a faktory, které tyto aktivity ovlivňují.