Význam canisterapie pro klienty domovů pro seniory - Švancarová, Monika (2011)
Diplomová práce je zaměřena na význam a využití canisterapie u seniorů, kteří žijí v domovech pro seniory. V teoretické části popisuje stáří, změny a potřeby, ke kterým ve stáří dochází, zabývá se adaptací seniorů v domovech pro seniory. Podává přehled o zooterapii a jejím historickém vývoji, zvláště pak o canisterapii, jejích možnostech a využití u seniorů v domovech pro seniory. Praktická část obsahuje výsledky kvalitativního šetření a ukazuje, jak canisterapii vnímají samotní senioři i do jaké míry je v domovech pro seniory využívána. Práce by měla přispět ke zvýšení informovanosti o canisterapii mezi zdravotnickými i sociálními pracovníky nejen v ústavech sociální péče a také upozornit na výhody i na problémy, které přítomnost zvířat v těchto zařízeních přináší.