Účinky konopných látek na organismus člověka - Pokorná, Lenka; Pistovčáková, Jana; Masarykova univerzita. Farmakologický ústav (2011)
Bakalářská práce se zabývá účinky konopných látek na organismus člověka a možným využitím některých z těchto účinků v některých oborech medicíny. Teoretická část práce popisuje chemické látky, tzv. kanabinoidy, obsažené v konopí a mechanismy, kterými na lidský organismus působí. Pozornost jsem zaměřila na žádoucí a nežádoucí účinky kanabinoidů u zdravých a nemocných. Empirická část této práce shrnuje výsledky dotazníkového šetření, ve kterém jsem zjišťovala u uživatelů marihuany důvody, které vedly k užívání marihuany a účinky, které droga na uživatele má. Byly hodnoceny jak subjektivní, tak objektivní účinky marihuany.
My thesis deals with the cannabis effects on the human organism and their possible therapeutic use in different fields of medicine. The theoretical part describes cannabinoids, the chemical constituents derived from Cannabis plants and their mechanisms of action in human body. Attention was paid to the benefits and adverse effects of cannabinoids in health and diseases. The empirical part of this thesis summarizes the results of the survey in which I focused on the reasons leading to marijuana use in respondents of different categories. Both, the subjective and objective marihuana effects were evaluated.
Vedoucí práce: Jana Pistovčáková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: Cannabis -- škodlivé účinky; Cannabis -- účinky léků; kanabinoidy; Cannabinoids; bakalářské práce