Znalosti laické veřejnosti o příznacích a první pomoci při otravách houbami - Jašková, Jitka; Pospíšilová, Alena, 1981-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2011)
V bakalářské práci se zabývám tématem otravy houbami a poskytování první pomoci. Teoretická část práce je zaměřena na popis hub z hlediska biologie a na charakteristiku jednotlivých typů houbových otrav. Větší pozornost je následně věnována postupům první pomoci. Zmíněny jsou i faktory ovlivňující danou problematiku. V empirické části analyzuji výsledky dotazníkového šetření realizovaného u respondentů z řad laické veřejnosti. Hodnotím znalosti respondentů v oblasti poznávání druhů hub, schopnost rozpoznat projevy intoxikace a povědomí laiků o doporučených postupech první pomoci.
The bachelor thesis deals with the theme of mushroom poisonings and provision of first aid. Teoretical part concentrates on biological description of fungi and types of mushroom poisonings. In the following a greater attention is given to the procedures of first aid. Factors associated to this issue are also mentioned. The empirical part analyses results of questionnaire survey realized among the general public. The survey evaluates the level of public knowledge in determining of fungal species, ability to recognize symptoms of intoxication and knowledge of recommended emergency procedures.
Vedoucí práce: Alena Pospíšilová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: laická veřejnost; otrava houbami -- ošetřování; první pomoc; First Aid; Mushroom Poisoning; bakalářské práce