Zdraví těhotných žen na Moravě - Vehovská, Kateřina (2011)
Bakalářská práce se zabývá tématem zdraví těhotných žen. V teoretické části se věnuje tématům zdraví, historii zdraví u nás a světové zdravotnické organizace, problematikou těhotenství a jeho hlavními změnami, prevencí a vyšetřením během těhotenství, životosprávou a jejími rizikovými faktory, socio-ekonomickou situací těhotných žen a nejčastějšími nemocemi, které se v těhotenství mohou objevit. V praktické části se věnuje sociologickému výzkumu v této oblasti. Byla použita metoda dotazníkového šetření, které probíhalo ve dvou porodnicích ve městech Brně a ve Valašském Meziříčí. Byly zjištěny sociodemografické údaje, vybrané determinanty zdraví, závislosti ženy a jejího okolí, osobní a rodinná anamnéza, prekoncepční a prenatální příprava a zdravý životní styl těhotných žen. Bylo zjištěno, že vzdělání má velký význam na úroveň zdraví.