Kontakt matky a dítěte po porodu - Rakovská, Jana (2011)
Předkládaná teoreticko-praktická práce se zabývá problematikou podpory kontaktu matky a dítěte po porodu. Teoretická část seznamuje s pojmy jako je porod, novorozenec, vztah matky a dítěte po porodu, bonding, rooming-in a dává je do vzájemné souvislosti. Praktická část je zaměřena nejen na porovnání podpory kontaktu matky s novorozencem po fyziologickém porodu a po porodu Sectio Caesarea, ale také na možnost otce být v kontaktu s novorozencem po operativním porodu. Dále poskytuje informace o zájmu a možnostech porodních asistentek provést změnu v dosavadních postupech. Veškerá data byla sesbírána dotazníkovou metodou od porodních asistentek pracujících na porodních sálech v České republice. Snahou této práce bylo nejen získání potřebných dat, ale i motivace porodních asistentek k zamyšlení se nad danou problematikou.