Příčiny a důsledky nadměrné porodní hmotnosti novorozence - Nytrová, Krystyna; Wilhelmová, Radka, 1966-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2011)
Předložená bakalářská práce se zabývá nadměrnou porodní hmotností novorozenců. V teoretické části práce je možné nalézt základní terminologii, příčiny, diagnostické metody a rizika, které se mohou vyskytnout u těhotné nebo plodu. Práce se také věnuje prevenci vzniku velkého plodu a strategii vedení porodu. Praktická část obsahuje kazuistiky žen, které porodily makrosomní plod. Součástí jsou i statisticky zpracovaná data o porodech velkých plodů ze dvou porodnic ve Fakultní nemocnici Brno.
This bachelour thesis deals with extreme newborn overweight. In theoretical part are explained basic terms causes, diagnostical methods and risk, which may occur in pregnant women or fetus. Thesis also deals with prevention of major fetal and management of labor. The practical part of this thesis contains case reports of women who gave birth to a large fetus. On the end of thesis are also included statistically processed data on births of large fetus from two maternity hospitals in Brno.
Vedoucí práce: Radka Wilhelmová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: makrosomie plodu; porodní hmotnost; Birth Weight; Fetal Macrosomia; bakalářské práce; bachelor's theses