Znečištění ovzduší přízemním ozonem v městě Brně - Forman, Josef, 1985-; Kolář, Miroslav, 1947-2023; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
Diplomová práce se zabývá znečištěním ovzduší přízemním ozonem na území města Brna. Úvodní části se věnují obecné charakteristice O3, jeho vzniku chemickými reakcemi v atmosféře a základním faktorům, které se podílejí na výrazném vzrůstu jeho koncentrací. Pozornost je také věnována legislativě ochrany ovzduší, brněnské staniční síti, která měří přízemní ozon a emisnímu vývoji prekurzorů ozonu na území města Brna. Hlavní část diplomové práce se věnuje vybraným rokům, kdy na území města Brna byly výrazně překročeny imisní limity a podmínkám, které během těchto let panovaly. K určení míry znečištění ovzduší ozonem se využívá počet překročení jeho cílového imisního limitu (120 µg.m-3) a zvláštního imisního limitu (180 µg.m-3). Dále je analyzován chod a trend překračování imisních limitů na jednotlivých stanicích ve vybraném období a další doprovodné charakteristiky. Poslední části se věnují hlavním faktorům, které mají stěžejní vliv na epizody přízemního ozonu, a to jednotlivým meteorologi
The thesis deals with air pollution by ground level ozone on the area of Brno. Opening parts are devoted to general characterization of ozone, its origin by chemical reactions in atmosphere and general factors that participate on significant rise its concentrations. Focus is also aim to air protect legislation, station net of Brno that measures ground level ozone and to emission evolution of precursors of tropospheric ozone in Brno. The main part of the thesis deals with certain years, when pollutant values were markedly exceeded in the city of Brno and conditions that occurred during those years. Number of exceedances its target value (120 µg.m-3) and information threshold value (180 µg.m-3) is used to determination of measure air pollution by ground level ozone. Progress and tendency of exceedances pollutant values on individual stations in selected period and other related characteristics are also analyzed. The last parts aim to main factors that have significant influence to episod
Vedoucí práce: Miroslav Kolář
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: imisní limity; přízemní ozon; teplota vzduchu; znečištění ovzduší; air pollution; air temperature; ambient air quality standards; tropospheric ozone; Brno (Česko); Brno (Czechia); diplomové práce; master's theses