Znečištění ovzduší přízemním ozonem v městě Brně - Forman, Josef, 1985- (2011)
Diplomová práce se zabývá znečištěním ovzduší přízemním ozonem na území města Brna. Úvodní části se věnují obecné charakteristice O3, jeho vzniku chemickými reakcemi v atmosféře a základním faktorům, které se podílejí na výrazném vzrůstu jeho koncentrací. Pozornost je také věnována legislativě ochrany ovzduší, brněnské staniční síti, která měří přízemní ozon a emisnímu vývoji prekurzorů ozonu na území města Brna. Hlavní část diplomové práce se věnuje vybraným rokům, kdy na území města Brna byly výrazně překročeny imisní limity a podmínkám, které během těchto let panovaly. K určení míry znečištění ovzduší ozonem se využívá počet překročení jeho cílového imisního limitu (120 µg.m-3) a zvláštního imisního limitu (180 µg.m-3). Dále je analyzován chod a trend překračování imisních limitů na jednotlivých stanicích ve vybraném období a další doprovodné charakteristiky. Poslední části se věnují hlavním faktorům, které mají stěžejní vliv na epizody přízemního ozonu, a to jednotlivým meteorologi