Časoprostorová variabilita půdního klimatu na vybraných stanovištích ostrova Jamese Rosse - Franta, Tomáš; Láska, Kamil, 1971-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
V této práci je uvedena podrobná časoprostorová analýza půdního mikroklimatu na ostrově Jamese Rosse (Antarktida) v období 2007-2011. Analýza je provedna na dvou meteorologických stanicích v blízkosti české polární stanice J. G. Mendela. Tyto automatické stanice jsou umístěny na vyzvednuté marinní terase (10 m n.m.) v blízkosti stanice J. G. Mendela a na vulkanické plošině Johnson Mesa (340,7 m n.m.). Důraz je kladen na detailní rozbor vertikálních teplotních profilů půdy v krátkodobém i střednědobém časovém měřítku. Je zde také uveden rozbor vlivu vybraných meteorologických prvků na půdní mikroklima. Na základě teplotní analýzy vertikálních půdních profilů je uvedena mocnost aktivní vrstvy a také počet regelačních cyklů.
This thesis provides a detailed analysis of spatial-temporal soil microclimate on James Ross Island (Antarctica) between 2007 and 2011. The analysis is carried out at two meteorological stations close to the Czech Antarctic Station of Johann Gregor Mendel. These automatic stations are located on the enthroned marine terrace (10 m) near the J. G. Mendel station and on the volcanic plateau Johnson Mesa (340.7 m). The emphasis is put on a detailed analysis of vertical temperature profiles of soil in the short and the medium time scale. There is also provided an analysis of the influence of selected meteorological elements on the soil microclimate. Based on the thermal analysis of vertical soil profiles the active layer thickness and the number of regelation cycles are given.
Vedoucí práce: Kamil Láska
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: permafrost; teplota půdy; permafrost; soil temperature; Ostrov Jamese Rosse (Antarktida); Antarktida; James Ross Island (Antarctica); Antarctica; James Ross Island; diplomové práce; master's theses