Globalizace, pracovní migrace a rozvoj: přispívají remitence ke snížení globálních nerovností více než rozvojová pomoc? - Kubizňáková, Petra (2011)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou remitencí v celosvětovém i regionálním měřítku. Hlavním cílem práce je zodpovězení otázky, zda remitence přispívají ke změně rozložení bohatství na světě více než oficiální rozvojová pomoc. Význam a vývoj remitencí v globální ekonomice je obsahem první části. Druhá část je zaměřena na zmapování toků remitencí a vývoj těchto toků v regionech a zemích světa v posledních dvou desetiletích. Třetí část obsahuje rámcové porovnání toků remitencí s toky oficiální rozvojové pomoci. Poslední část kriticky diskutuje dopady příjmu remitencí na jednotlivé státy, obyvatele a v neposlední řadě také na rozvoj, přičemž tyto důsledky jsou ilustrovány na případové studii Bangladéše.