Regionálně geografická analýza zemědělství v SO ORP Rosice - Svoboda, Petr (2011)
Cílem diplomové práce je podrobná analýza současného stavu zemědělství ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Rosice a její vývoj. Zpočátku jsou zpracovány geografické charakteristiky zejména s důrazem na zemědělství. Další část práce se zabývá vývojem stavu zemědělství před rokem 1990 a zaměřuje se na zásadní změny v zemědělské struktuře. Dále je analyzován průběh transformace po roce 1989 a její důsledky na zemědělský sektor. Stěžejní částí je analýza současného stavu a vývoje zemědělské produkce na základě provedeného terénního šetření. Poslední část je věnována vlivu aplikace společné zemědělské politiky na subjekty působící v SO ORP Rosice.