Problematická autonomie? Vývoj grónsko-dánských vztahů - Šťásek, Jan; Daněk, Petr, 1964-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
Vývoj grónsko-dánských vztahů ovlivnilo mnoho procesů. Důležitost spatřuji v přebírání pravomocí grónskou vládou od dánské strany, které popisuje tato práce. V současnosti je nejmarkantnějším rysem vztahu obou zemí finanční závislost Grónska na Dánsku, jejíž důvody tato práce rovněž obsahuje. Budoucí vývoj statutu Grónska skýtá několik možností. Všechny tyto varianty možného rozvoje Grónska ovlivní vývoj v podobných autonomních územích. Jednou z nejdiskutovanějších možností je nezávislost.
There were a lot of processes that influenced the development of Greenland-Danish relations. In my view, the importance plays the assuming of authority by Greenland government from Danish side which the thesis deals with. Nowadays, the most noticeable feature of both countries is the financial dependence of Greenland on Denmark. Moreover, this thesis also refers to these reasons. The future development of Greenland opens several possibilities. All of these options of possible development of Greenland will influence the development at similar autonomous territories. One of the most discussed possibilities is independence.
Vedoucí práce: Petr Daněk
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: autonomie (politologie); politická geografie; autonomy; political geography; autonomy (political science); Grónsko; Dánsko; Denmark; diplomové práce; master's theses