Problematická autonomie? Vývoj grónsko-dánských vztahů - Šťásek, Jan (2011)
Vývoj grónsko-dánských vztahů ovlivnilo mnoho procesů. Důležitost spatřuji v přebírání pravomocí grónskou vládou od dánské strany, které popisuje tato práce. V současnosti je nejmarkantnějším rysem vztahu obou zemí finanční závislost Grónska na Dánsku, jejíž důvody tato práce rovněž obsahuje. Budoucí vývoj statutu Grónska skýtá několik možností. Všechny tyto varianty možného rozvoje Grónska ovlivní vývoj v podobných autonomních územích. Jednou z nejdiskutovanějších možností je nezávislost.