Krnovsko a Jesenicko - demografický vývoj po roce 1918 - Klapalová, Silvie (2011)
Práce je podrobnou analýzou významných demografických změn v oblasti Krnovska a Jesenicka a jejích sekundárních demografických dopadů v průběhu dvacátého století (od roku 1918 do současnosti). Práce je tak zaměřena především na problematiku výměny obyvatelstva po odsunu Němců a srovnání vývoje obyvatelstva před druhou světovou válkou a po ní. Analýza starších období se zakládá na dostupných, zejména historických statistických pramenech a literatuře, novější období je analyzováno na základě velkého množství současných dat. Součástí práce je komparace demografického vývoje Krnovska a Jesenicka s vývojem celé České republiky.