Nenechali se vyloučit: Sociální vzestupy Romů v české společnosti - Fónadová, Laura, 1971- (2011)
U většiny Romů, žijících v české společnosti existuje vysoká míra reprodukce jejich sociálního postavení. Romské děti končí se stejným sociálním statusem jako jejich rodiče, který znamená ekonomickou deprivaci a často i sociální exkluzi. Tato skutečnost odkazuje k existenci etnicky podmíněných společenských bariér, které brání Romům v jejich sociálním vzestupu - úspěchu ve vzdělávacím systému a na trhu práce. Romové tyto bariéry jen velmi obtížně překonávají. Cílem této práce je představit ty z Romů, kterým se podařilo sociální bariéry překonat a projít vzestupnou sociální mobilitou. Na základě kvalitativních rozhovorů a následné kvalitativní analýzy text nabízí odpověď na otázku, jakým způsobem se podařilo zkoumaným Romům překonat etnicky podmíněné sociální bariéry a dosáhnout vyššího společenského postavení (úspěchu ve vzdělávacím systému a na trhu práce), než jaké mají jejich rodiče.