Alpine wetland vegetation of Western Carpathians and Swiss Alps - Sekulová, Lucia (2011)
V Západných Karpatoch a Švajčiarskych Alpách vzniklo viacero štúdií, ktoré sa zaoberali vegetáciou mokradí a jej ekológiou. Prakticky žiadna práca sa však nezameriavala na mokradnú vegetáciu nad hornou hranicou lesa. Keďže sa faktory, ktoré ovplyvňujú variabilitu mokradnej vegetácie, líšia pod a nad hornou hranicou lesa, zameriava sa táto dizertačná práca len na subalpínske a alpínske mokrade, konkrétne na vegetáciu alpínskych pramenísk (trieda Montio-Cardaminetea), slatín (trieda Scheuchzerio-Caricetea fuscae) a vrchovísk (trieda Oxycocco-Sphagnetea) v oboch študovaných územiach. V Článku 1 (Sekulová & Hájek 2009) popisujeme subalpínske spoločenstvá východnej časti národného parku Nízke Tatry v Západných Karpatoch a ekologické faktory, ktoré ovplyvňujú rozšírenie, druhové zloženie a štruktúru jednotlivých rastlinných spoločenstiev. Zdôrazňujeme dôležitosť geomorfológie pre rozšírenie jednotlivých rastlinných spoločenstiev. Článok 2 (Sekulová et al. 2011) predstavuje ucelenú ve