System Integration in Web 2.0 Environment - Drášil, Pavel (2011)
Během posledních deseti let se Servisně Orientované Architektury (SOA) staly dominantním architektonickým stylem pro vývoj a integraci podnikových aplikací. Ve stejném období se Web 2.0 prosadil jako dominantní paradigma ve webovém prostředí. Přestože mají tyto dva směry výrazně odlišné ideové, technologické i obchodní základy, je mezi nimi možné nalézt také celou řadu podobností. Zejména v jejich pohledu na služby jako na základní stavební kameny a na kompozici služeb jako na způsob vytváření komplexních aplikací. Tato práce vychází z výše uvedeného pozorování. Jejím cílem je prozkoumat možnosti a potenciál skloubení těchto dvou přístupů a přispět tak k problematice návrhu systémů, založených na službách. Konkrétně se zabývá možnostmi a potenciálními přínosy využití technologií typických pro SOA, jako jsou SOAP, ESB a BPEL, pro integraci Web 2.0 služeb.