Stigma duševní nemoci - mýtus nebo realita? - Kolková, Barbora (2011)
Diplomová práce je zaměřena na stigma duševní nemoci v současné společnosti. Cílem této práce je zjistit, zda v dnešní době přetrvává stigmatizace duševně nemocných, jaký je postoj veřejnosti k duševně nemocným a jaký je názor na diskriminaci těchto lidí. Skupina nemocných s duševním onemocněním je definována pomocí pojmů - duševní porucha a duševní zdraví. V práci je popsána kvalita života psychiatricky nemocných a také jejich rodin a historie ošetřování duševně nemocných. Práce se zabývá problematikou stigmatizace a jejího dopadu na nemocné občany. Jedna kapitola se věnuje odstranění stigmatu - destigmatizaci. Úkolem destigmatizace je změnit postoj společnosti k duševně nemocným lidem, aby nedocházelo k izolování a podceňování těchto osob. Z výsledků dotazníkového šetření v empirické části práce vyplývají určité výstupy, které ukazují, jaké jsou názory respondentů ve společnosti na stigmatizaci nemocných, na duševně nemocné a na diskriminaci postižených lidí. Tyto názory respondentů ...