Prevence kontaminace během infuzní terapie - Dvořáková, Kateřina; Pokorná, Andrea, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2011)
Diplomová práce se zabývá zmapováním nynějšího stavu úrovně klinické praxe a standardů při aplikaci infuzní terapie v pěti vybraných zdravotnických zařízeních a dále zjištěním zájmu NLZP o další vzdělávání v oblasti infuzní terapie. Zjišťuje neznalost či odchylky v postupech NLZP při manipulaci s infuzními převodovými soupravami. Teoretická část práce je zaměřena na definici, rozdělení, indikace, kontraindikace, komplikace, základní složky, druhy, technické prostředky a zásady podávání infuzní terapie s vymezením zvláštností této terapie v gerontologii. Empirická část poskytuje informace o současných problémech aplikace infuzní terapie na základě průzkumného šetření mezi NZLP, kteří denně aplikují infuzní terapii. Analýza dosažených výsledků prezentuje informace o kvalitě ošetřovatelské péče. Jedním z praktických výstupů práce bylo vytvoření klinického doporučeného postupu, který by sloužil jako podklad pro standardní operační postupy aplikace infuzní terapie na jednotlivých ...
This thesis is concerned on mapping the current state of the level of clinical practice and infusion therapy standards in five selected health care institutions and it finding nurses` interest in further education in the field of infusion therapy. It detects lack of knowledge or variations in procedures for handling infusion administration sets by nurses. The theoretical part is focused on the definition, classification, indications, contraindications, complications, basic components, types, technical means and principles of administration of infusion therapy with defining traits of this therapy in gerontology. The empirical section provides information on current problems of application of infusion therapy on the basis of an exploratory survey among nurses who daily apply for infusion therapy. The analysis of the results provides information on the quality of nursing care. The practical outcome of the work was to create the recommended clinical procedure, which would serve as a basis ...
Vedoucí práce: Andrea Pokorná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: infuzní terapie; parenterální výživa; infusion therapy; Parenteral Nutrition; diplomové práce; master's theses