Autonomie seniora v ošetřovatelské péči - Jouklová, Marie; Pokorná, Andrea, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2011)
Diplomová práce se zabývá dodržováním principu autonomie v ošetřovatelské péči. Je zaměřena na zhodnocení názorů seniorské populace (vybraného vzorku) na možnost autonomie a její respektování v ošetřovatelské péči. V diplomové práci je pracováno se třemi koncepty - autonomie, informovanost a manipulace. Výsledky dotazníkového šetření mezi vzorkem populace seniorů přináší náhled na vnímání těchto tří konceptů seniory ve vztahu k ošetřovatelské péči.
The thesis deals with following the principle of autonomy within the nursing care. It is focused on assessment of opinions of elderly people (chosen sample) on the possibility of autonomy and its respecting within the nursing care. The thesis embodies three concepts - autonomy, informedness and manipulation. Results of survey done among sample of elderly population bring overview of perception of these three concepts by elderly people in relation to nursing care.
Vedoucí práce: Andrea Pokorná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: osobní autonomie; ošetřovatelská péče -- etika; senioři; stáří; old age; older people; personal autonomy; Nursing Care; diplomové práce